Odlukom senata sveučilišta u Zagrebu od 13. veljače 2007. Visoka učiteljska škola u Čakovcu pripojena je Učiteljskom fakultetu najprije kao podružnica fakulteta, a zatim kao Odsjek pa danas nosi naziv Učiteljski fakultet – Odsjek u Čakovcu. Na Odsjeku u Čakovcu izvode se Integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni učiteljski studij, zatim Preddiplomski sveučilišni studij rani i predškolski odgoj i obrazovanje, kao i Diplomski sveučilišni studij rani i predškolski odgoj i obrazovanje, a poslijediplomski studenti imaju mogućnost obrazovanja na doktorskom studiju ili na specijalističkim studijima koji se održavaju u Središnjici fakulteta u Zagrebu. Provodi se i pedagoško-psihološko obrazovanje za nastavnike, a od akademske godine 2019./2020. i Učiteljski studij s programom engleskoga jezika.Prema statutu Učiteljskoga fakulteta Odsjek vode prodekan za poslovanje, studij i studente i pročelnik Odsjeka. Učiteljski fakultet – Odsjek u Čakovcu u 2019. godini slavi dva velika jubileja: 140 godina izobrazbe učitelja u gradu Čakovcu i 100 godina nastave na hrvatskom jeziku. Nema mnogo ustanova u Hrvatskoj koje bi se mogle dičiti takvim jubilejima, a pogotovo to nije slučaj u malom sjeverozapadnom gradiću Čakovcu. Stoga se s ponosom može ustvrditi da je ta ustanova prebrodila sve Scile i Haribde pa se i danas, nakon 140 godina, u zgradi čakovečkoga Odsjeka Učiteljskoga fakulteta obrazuju učitelji. Imajući na umu svu izazovnu povijest Međimurja, tijekom koje su njime vladali mnogi tuđinci, neizmjerno je važna 100. godišnjica izobrazbe učitelja na hrvatskom jeziku u toj ustanovi.

Studenti Učiteljskoga fakulteta – Odsjeka u Čakovcu svake godine organiziraju Božićni sajam humanitarnoga karaktera. Osim Božićnog sajma na kojemu su između ostalog ponudili i rezultate svoje kulinarske kreativnosti, studenti su, uz malu pripomoć profesora, osmislili i pripremili umjetnički program priredbe na kojoj su iskazali svoje talente i sposobnosti u dramskom, literarnom i glazbenom izričaju. Osim sajma i priredbe studenti Odsjeka u Čakovcu organizirali su koncert i party na koji su pozvali i kolege studente s drugih visokih učilišta pa tako i našega Međimurskoga veleučilišta.

Kako bi učenici koji svoje buduće zanimanje vide u području učiteljske ili odgojiteljske profesije mogli steći iskustveni uvid u odgojiteljski studij, u učiteljski studij te učiteljski studij s engleskim jezikom, Odsjek Učiteljskog fakulteta u Čakovcu svake godine organizira Dan otvorenih vrata.

U sklopu Dana otvorenih vrata Učiteljskog fakulteta u Čakovcu učenici su mogli: upoznati nastavnike, voditelje, fakultet i studijske programe, saznati iz prve ruke sve što ih zanima glede studija koje nudi Odsjek u Čakovcu, sjesti u studentske klupe i upoznati različite sadržaje iz područja studija, razgledati knjižnicu, učionice, multimedijske i informatičke praktikume, studentski boravak te menzu, pitati studente o njihovim aktivnostima i životu na fakultetu, razgovarati sa studentima i nastavnicima te u interakciji sa studentima viših godina doživjeti što se na ovom studiju može naučiti i kako studij izgleda iz studentske perspektive, upoznati infrastrukturne mogućnosti Učiteljskog fakulteta i, naposljetku, posjetiti zanimljive radionice iz različitih područja odgoja i obrazovanja:

  • radionicu iz područja glazbene kulture Vivaldi (Proljeće)
  • radionicu iz psihologije Teorija izbora
  • radionicu iz likovne kulture Monotipija
  • radionicu iz prirodoslovlja Učenje kroz terensku i istraživačku nastavu

Na Odsjeku Učiteljskoga fakulteta u Čakovcu održano je otvorenje glazbene klupe Popevke koju su zajednički realizirali čakovečki Ogranak Matice hrvatske, Odsjek u Čakovcu i Županija. Poznato je da međimurska popevka za Međimurce i za našu regiju ima veliko značenje pa samo podsjećam da je ona utkana u identitet Međimuraca kao i stoljetnu opstojnost Međimurja kao dijela hrvatske zemlje. 2018. godine međimurska popevka je zaštićena i uvrštena na UNESCO-v Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.
Uz vanjsku klupu Popevku s deset prekrasnih popevki po izboru prof. Magdalenića koje se mogu poslušati pritiskom na tipku na klupi kreirana je i web stranica klupapopevka.ufzg.hr na koju je također postavljeno (zasad) 10 predivnih popevki eminentnih izvođača predvođenih nezaboravnom Tetom Lizom kao i obrazloženje značenja same popevke za naše Međimurje, ali i Hrvatsku. Na web stranicu najlakše se dolazi pomoću mobitela skenirajući QR kod na klupi ili upisivanjem adrese u web preglednik. Pozivam vas da si pogledate web stranicu na kojoj se nalaze fotografije klupe kao i one s današnjega otvorenja.

Sportske igre UF